Kulttuuri|Arvio
Taiteilija-puutarhurit törmäyttävät todellisuuden fantasiaan
Prepping for Beginners -näyttelyä pääsee katsomaan Porin vanhalla Radioasemalla 28. elokuuta saakka.

T.E.H.D.A.S. -taiteilijaryhmän taiteilija-puutarhureiden laboratoriossa valmistetaan kombuchaa. KUVA: KATI HELJAKKA
Kati Heljakka 28.7.2021 17:30
T.E.H.D.A.S. kesänäyttely Prepping for Beginners.
Immersioon tähtäävät elämykset ovat tiede- ja kulttuurimuseoiden arkipäivää – niissä vierailevien ympäriltä katoaa aika ymmärryksen laajentuessa samalla käsittämään maailmaa kokonaisvaltaisemmin. Porin vanha radioasema ympäristöineen tarjoaa kaikki mahdollisuudet uppoutumiseen ja mielikuvituksen vetreytykseen.
Veistoksellisen funkkistalon korkeisiin saleihin on sijoitettuna T.E.H.D.A.S-taiteilijaryhmän uusimpia teoksia, jotka yhdistävät luonnon teknologiaan, kasvillisuuden kokeiluihin ja toden fantasiaan. Teollisen särmikäs ja tunnelmaltaan lähes elokuvallinen miljöö voisi varastaa shown itse taiteelta, mutta talon kolmeen avaraan sisätilaan on asettunut voimallisia töitä.
Uusiin näyttelytiloihin rakennetut tilateokset: pyramidinmuotoinen viherinstallaatio, vettä haitta-aineista suodattava puhdistamo ja sammioiden ruosteenruskean nesteen muuttuvia olomuotoja tutkiva sieniaiheinen työ ovat kukin huoneissaan kuin tilakytköksensä tiedostavia tieteellisiä kokeita. Niiden edessä voi mitata omia valmiuksiaan pohtia elämää kannattelevia peruselementtejä – ravinnon alkuperää, henkistä yhteisöllisyyttä ja omakohtaista resilienssiä.
VALMISTAUTUMISTA kuvaavan näyttelyn ohella on aihetta tehdä kierros myös salaperäiseen veistospuistoon. Jo tienvartta kehystävät puut ovat nekin kuin arvoituksellisia figuureja. Täällä olennaista on metsän näkeminen puilta – sen tunteminen ja kuuleminen. Täällä laulavat yhä linnut ja metsä on tullut osaksi kaupunkia. Veistosten sulautuminen puiston puumateriaan hioo taiteen ja luonnon liittymäkohdan kitkaa aikaansaaden harmonian, joka altistuu sekä ihannoinnille että ilkivallalle.
Valoissa ja varjoissa asustavan hahmogallerian elonkaari muistuttaa elämästä yleensä – teokset kohtaavat vandalismia, mutta ne ajatellaan, luodaan ja istutetaan uusiksi, tuloksena tuoretta, elävää ja ympäristönsä mielenlaadun ruokkimaa tai rokottamaa taidetta. Kokonaistaideteoksena näyttäytyvän puiston hienous piilee sen luonnonmukaisuuden säätelemässä uusiutumisessa. Kaikkea ei voi tai edes tarvitse huomata kerralla. Kuten näyttelytiedotteessa kannustetaan, voi osittain metsittynyttä, mutta poluiltaan pieteetillä ylläpidettyä kokonaisuutta lähestyä päämäärättömästi haahuillen ja mietiskellen hetken merkitystä itselle. Ensi käynnillä kaikki voi olla jo toisin.
Arjen kipupisteitä koettelevalla taiteella on ehkä tärkein rooli tulevaisuuden ihmisyyden tarkastelussa. Herättelyn, aktivoinnin ja monesti juuri ihmisyyteen kohdistuvan kriittisen erittelyn keskellä on vapauttavaa että taideyleisölle tasoitetaan kirjaimellisesti metsäistä maata myös arkielämän ulkopuolelle kohottaviin elämyksiin. Lumoavimmillaan todellisuus törmäytetään fantasiaan maagisissa paikoissa, jollaiseksi taiteellistetun radioaseman ympäristön kesänäyttelyineen voi mieltää.
Metsänhenkien ja jumalhahmojen kanssa saa hengähtää hetken hiljaa humisevan taikametsän keskellä vailla syvimmittä mietteitä tai niiden silmään sukeltaen. Odottaa metsäpysäkillä bussia, joka ei koskaan tule. Unohtaa olevansa Porissa ja sittenkin muistaa olevansa juuri Porissa.
Kati Heljakka
Lähde: https://www.satakunnankansa.fi/kulttuuri/art-2000008155293.html