Satakunnan Kansa, 25.8.2020

Satakunnan Kansa, 25.8.2020

Kulttuuri 

Porin vanha Anttila heräsi uuteen, outoon eloon: ”Tyhjissä tiloissa kummittelee aina jotain”

25.8.2020

Antti Ahonen esittelee Paranormaalin tekniikan museon aikakonetta Anttilan entisen tavaratalon tiloissa Kulttuurityhjiö-näyttelyssä.
Antti Ahonen esittelee Paranormaalin tekniikan museon aikakonetta Anttilan entisen tavaratalon tiloissa Kulttuurityhjiö-näyttelyssä. KARI MANKONEN

Sini Kuvaja, Pori

Kun Porin kävelykadulta astuu sisälle vanhan Anttilan tiloihin, tuntuu kuin siirtyisi toiseen maailmaan. Pimeyden keskellä tyhjyydessä välkkyy valoja ja kuuluu salaperäisiä ääniä. Suuria hämäriä tiloja on vaikea hahmottaa samoiksi, joissa ihmiset vielä neljä vuotta sitten jonottivat tavaratalon kassalle.

– Tyhjissä tiloissa on jotain aavemaista. Niissä kummittelee aina jotakin, ainakin mielikuvitus, tiivistää Kulttuurityhjiö-näyttelyn koonnut Ville Kirjanen.

Vanhan Anttilan tiloissa Yrjönkadulla pääsee tällä viikolla aivan erilaisiin tunnelmiin kuin rakennuksen historiassa. Siellä voi nyt tutustua kuuden taiteilijan tai taiteilijaryhmän taideteoksiin ja kuulla myös musiikkia.
Vanhan Anttilan tiloissa Yrjönkadulla pääsee tällä viikolla aivan erilaisiin tunnelmiin kuin rakennuksen historiassa. Siellä voi nyt tutustua kuuden taiteilijan tai taiteilijaryhmän taideteoksiin ja kuulla myös musiikkia. KARI MANKONEN

Henkimaailman viestejä voi tässä näyttelyssä yrittää havaita parapsykologiaa tutkineen Konstantin Raudiven (1909–1974) kehittämällä laitteella, joka on pohjimmiltaan liian lyhyellä antennilla varustettu kideradio. Sillä saa nauhoitettua erilaista kohinaa, jonka seassa voi yrittää kuulla viestejä tuonpuoleisesta.

Laite on yksi Paranormaalin tekniikan museon teoksista, joita Anttilan tiloissa on nyt esillä. Näiden teosten taustalla on Kokeellisen elektroniikan seura, joka tekee elektroniikkaromusta taidetta.

Ihmiset ovat kautta aikojen suunnitellet laitteita mitä kummallisimpiin tarkoituksiin. Meediot ovat yrittäneet luoda yhteyttä tuonpuoleiseen laitteiden välityksellä, ja moni on yrittänyt rakentaa aikakoneen. Ahonen kertoo Paranormaalin teknologian museon laatineen laitteita todellisten historiallisten piirikaavioiden pohjalta.

– Tässä joutui tekemään tulkintoja, koska emme löytäneet suoraan piirikaavioita. Tämä koostuu kolmesta vastakkain olevasta kelaparista, joiden väliin pää asettuu, Ahonen aloittaa Aikakoneen esittelyn.

Pyramidin muotoisiin, tuolia ympäröiviin rakennelmiin luodaan spiraalinen magneettikenttä, jonka pitäisi rikkoa aika-avaruuden rajat, kun taajuus on oikea.

Näitä juttuja kuunnellessa mieleen tulee Alvar Gullichsenin mielikuvituksellinen Bonk-taide. Paranormaalin teknologian museon teoksissa on kuitenkin käytetty pohjana historiallista lähdemateriaalia, joka tosin ei tosin läpäise minkäänlaista tieteellistä seulaa.

Ville Kirjanen esitteli tyhjän Anttilan tiloihin rakennettua keikkapaikkaa, jossa yleisö saa istua patjoilla ja matoilla ja seiniä koristavat ristipistotyöt. Näitä mattoja ovat lahjoittaneet tapahtuman käyttöön muun muassa Roskalava Pori Facebook-ryhmän jäsenet.
Ville Kirjanen esitteli tyhjän Anttilan tiloihin rakennettua keikkapaikkaa, jossa yleisö saa istua patjoilla ja matoilla ja seiniä koristavat ristipistotyöt. Näitä mattoja ovat lahjoittaneet tapahtuman käyttöön muun muassa Roskalava Pori Facebook-ryhmän jäsenet. KARI MANKONEN

Taidenäyttelyn järjestää Boris & Borelia -ryhmä, ja se on osa kulttuuritapahtumien sarjaa sekä UrbCultural Planning -hanketta. Ideana on elävöittää Porin keskustaa kulttuurin keinoin ja tuoda tapahtumia tyhjiin liiketiloihin.

Ville Kirjanen kertoo, ettei se ole aina helppoa. Useat keskustan tyhjistä rakennuksista ovat monikansallisten sijoitusyhtiöiden omistamia, ja niiden omistajaa on usein vaikea tavoittaa.

Anttilan entisissä tiloissa järjestetään taidenäyttelyn lisäksi tällä viikolla iltaklubeja ja muuta ohjelmaa.

– Tämä tila on niin sykähdyttävä, ettei tänne tarvitsisi varmaan laittaa mitään, ja tämä olisi silti ihmisistä mielenkiintoinen, Kirjanen toteaa.

Julia Kovacs Haavisto teki näyttelyyn koronapandemian inspiroimaa taidetta ja performanssin.
Julia Kovacs Haavisto teki näyttelyyn koronapandemian inspiroimaa taidetta ja performanssin. KARI MANKONEN

TaiteilijaJulia Kovacs Haaviston veistos ja performanssi kertovat koronapandemian herättämistä tunteista. Suojahansikkailla verhotut kädet törröttävät kehällä pitkän varren päässä. Yhtä pitkä välimatka ihmisten tulisi nyt pitää toisiinsa.

– Tämä kertoo vuodesta 2020 ja kokemuksistani matkustamisesta Suomen ja Portugalin välillä sekä itsensä eristämisestä. En ole aina tiennyt, milloin pääsen palaamaan aviomieheni luo, ja olen joutunut pitämään etäisyyttä itselleni rakkaisiin ihmisiin, kertoo Portugalista Poriin muuttanut taiteilija.

Taiteilija Komugi Andon ”Viidakkopyhäkössä” näyttelykävijät saavat toteuttaa toiveitaan rikkomalla lautasen.
Taiteilija Komugi Andon ”Viidakkopyhäkössä” näyttelykävijät saavat toteuttaa toiveitaan rikkomalla lautasen. KARI MANKONEN

Alakerran hallin perällä on T.E.H.D.A.S. -taiteilijakollektiivin valtavankokoinen, paperista rakennettu installaatio Cinema Grotto. Sen ryppyisille seinille heijastetaan videoita, ja installaation sisältä kuuluu sykettä, puhetta ja muita ääniä.

Paperipintaan heijastetut videot ovat livetallenteita ryhmän performansseista. Taiteilijaryhmä on tehnyt aiemmin kaksi vastaavantyyppistä installaatiota, joista toinen oli esillä Saksassa ja toinen Latviassa. Osaan näistä on päässyt myös sisälle jättimäistä suolta tai luolaa muistuttavaan tilaan.

Yläkerrassa on suurikokoinen videoteos porilaiselta TES-taiteilijaryhmältä (Tea Söderlund, Eetu Henttonen ja Sami Luusalo): Unknown measures. Se näyttää kaukaa katsottuna ensin mustavalkoiselta tyylitellyltä metsältä, sitten vuoriston korkeuskäyriltä ja paljastuu lähempää arvoitukselliseksi, mahdottomaksi maisemaksi. Teos on toteutettu siten, että kaksiulotteinen ilmakuva Porin keskustan alueesta on muutettu algoritmilla kolmiulotteiseen muotoon.

Kulttuurityhjiö-näyttely on auki 25.8–30.8. joka päivä kello 12–18 osoitteessa Yrjönkatu 13, Pori. Vapaa pääsy.

Follow by Email
YouTube
Instagram