Performanssi raportti. Perfo-Live-Channel 29.5.2012. Telakka. (In Finnish)

Teksti on kirjoitettu avoimeen verkkokirjoitusalustaan (linkit alla). Kirjoitustyö on näkynyt verkkoyleisölle kirjain kirjaimelta. Yleisönä oli 5-7 henkilöä. Tätä täydensi reaaliaikainen video lähetys, jonka myötä tapahtumia saattoi seurata. Menetelmä dokumentoida performanssi tapahtumia kirjallisina sähkelähetyksinä on kehittynyt viiden vuoden aikana joina Perfo- ja Perf- tapahtumia on toimitettu suorana verkkoon Manun ja Eero toimiesta. Teksti kannattaa ladata koneelle .pdf tiedotona linkin kautta


Ota rennosti,
tehdasry.fi

http://ldezem.muistio.tieke.fi/PERFO
Loran puhe osuus: http://ldezem.muistio.tieke.fi/lora-PERFO


17:59  Janne, Simo ja Jussi teippaa pressua telakan alakerran lattiaan. Ne  neuvottelee siitä miten esitysten aikana järjestetään yleisö.  Performanssit esitetään poikkeuksellisesti alakerrassa. Yläkerrassa on  yksityistilaisuus.


18:00  Alan valmistella verkkolähetystä. Teippaamme kännykän joka lähettää  videota bambuser.com/cel kanavalle kiinni Manun operoimaan  “dokumentaatio” kameraan. Lähetyksiä: Tätä kirjoitusta (perfo – kanava)  ja kännykkävideo lähetystä (cel – kanava) voi seurata osoitteessa: http://www.tehdasry.fi/home/live-channel/


18:08  Janne ja Jussi naulaavat Telakan yläparruun punaista takafondia. Simo  kävelee ympäriinsä ja neuvoo miten kangas tulisi laittaa. Tämä ilmoitti  saaneensa tarpeekseen performanssitapahtumien järjestämisestä. Jussi nyökyttelee olan takana.


18:14  Johnny Amore haluaa ladata Bambuser.com video-streamaus palvelun  kännykkäsovellutuksen, jolla voi lähettää tapahtumista video lähetyksiä.  Tämä auttaa huomenna Saria Helsingissä https://www.facebook.com/events/356514594415172/.  Tätä harmittaa, että kaikkiin maailman palveluihin tarvitaan google tunnukset. Janne kiipeää katonrajaan ja korjaa valaisua. Jussi leikkii  valaisimella: “Pystyykö tätä käyttämään käsipelillä?”. Janne aikoo laittaa lamppuun värikalvon. “It’s like theatre.. It’s not performance”  Johnny huudahtaa. “Se on rikki, turhaa kääntelet” huutaa telakan  teknikko.


18:22  Pyydän sähköä teknikolta. Mutta ennen kuin ehdin se katosi paikalta.  Nakitan Manun hakemaan teippiä jotta voimme kiinnittää toisen kameran,  toiseen kameraa. Olen mukamas loukkaantunut Johnnylle koska se ei  pyytänyt streemaamaan tämän performansseja Helsingissä.


18:39 Johnny näprää kännykkäänsä. Manu ei löytänyt jeesus-teippiä.

– “Väsytää” Manu istuu.
–  “You want a beer?” Johnny kysyy. Se on kumartunut kännykkänsä ylle.  Pitää naamaansa ihan kännykän ruudussa. Raapii samala huulipieltään.  Jussi tulee sisään naputtelee pöytää ja sanoo “paskat” saksaksi.
– “It is really really difficult to write with those. I tried it once”. Sanoo Jussi.
– “Shit. The internet it down. Maybe I take a beer”. Johnny napauttaa Jussia olkapäästä “You understand me”.
Kokki hakkaa lihaa avokeittiössä. Jussi mulkoilee.


18:48  “If you have a flash then you have flashlight”. Johnny sanoo. Sitä  kiinnostaa onko sen kännykässä taskulamppua. Sen mielestä toi lause on poettista. Se sanoo olevansa runoilija ja vitsailee jostain 1996  jutuista. Jostain katuruno jutuista mitä se on aikaisemmin tehnyt. Manu  korjaa kamerajalustan teippauksia. Jussi kääri sätkää. Johnny alkaa  röyhtäillä.

– “Post-modern John Cage” sanoo Jussi. “Very conseptual”


18:54  – “Täällä on aikapaljon ekstra yleisöä. Ihmiset ei edes tiedä että ne  on mukana”. Manu sanoo. Samalla yläkerrasta tulee rillipäisiä naisia. Ne  juo valkoviinä. Jotkut syö salaatteja. Niillä on joku yritystapahtuma  yläkerrassa. Ne puhuu opettamisesta. “Toukokuun palkka toukokuun viimeisenä päivänä. Vakipalkkalaiset saa kuukauden puolessa välissä.”


18:56 Valmistaudun käynnistämään live video lähetyksen. Ensimmäinen “tuntematon” seuraa http://ldezem.muistio.tieke.fi/PERFO  osoitteessa tekstin kirjoitustyötä. Kirjoitus tehdään avoimeen verkki kirjoitusalustaan. Jokainen merkki mikä alustaan kirjataan näkyy livenä katsojille. Telakan verkko alkaa pätkiä. Verkko on sidottu paikan visa-electron liikenteeseen. Oluen ostaminen sulkee verkko yhteyden. Ironista. Asko tunnistautuu verkkolähetyksen  yleisöksi.


19:04  Istun yksin pitkässä pöydässä. Ketään ei näy. Perfot on poikkeuksetta myöhässä.. Niiden aloitusaikataulu venyy aina. Ihmisiä tulee niin  harvakseltaan. Ajansaatossa ne on tottuneet, että kannattaa tulla vasta myöhemmin. “Ajoissa ei kuitenkaan kukaan aloita”. Takaa kuuluu  englanninkielistä puhetta. Joku kiipeää portaita toiseen kerrokseen.  Telakan yläkertaan. Siellä on takahuone, jonne esiintyvät taiteilijat  jättävät tavaransa. Portaat ovat puiset. Voin kuvitella miten Janne on  hermoillessa tupakkapaikalla. Se painaa aina etusormillaan silmälasejaan  ylös nenän varttaan. Alkaa köhiä ja hytkyä. Sen imitoiminen on helppoa.  Teemme sitä Päivin kanssa aina Jannen selän takana. Päivi kyllästyy imitointiin enne mua.


19:07  Katon poikki menee paksut yli 30cm mäntyparrut. Niihin on ripusteltu yksinkertaisia lamppuja. Pelkkä sähköjohto ja lamppupesä. Manu tuli  paikalle ja kysyi katsooko kirjoitusta kukaan?

–  “Asko ja Jukka” Vastaan. Manu käynnistää kameran. Se zoomailee sitä  muuten vaan. Ovella on lisää silmälasipäisiä naisia. Ne ei liity mihinkään tiettyyn. Ne on täällä jonkin sortin opettajain kokouksessa.  Takana puhuttiin palkka-asioista. Ihmisillä on pöydillä papereita.  Syrjäsilmällä ne näyttää nuottivihkoilta. Tilassa on lava, joka on nyt  Jannen, Simon ja Jussin rakentaman estradin nurkassa. Se on valaistu punaisilla lampuilla. Sen lattia on punainen. Tiiliseinillä on jonkun  öljyväri muotokuvia.

–  “Vielä kymmenen minuuttia”. Janne tulee ja sanoo. “Ei se ollut valmiina  vielä”. Kun Janne puhuu noin, se osoittaa tyytymättömyyttä siihen, ettei esiintyjä toimi aikataulujen mukaisesti.
– “Could I check Facebook?” Johnny kysyy. Annan sille tietokoneen määräämättömäksi ajaksi.


19:14 This computer is like an utopia. Can you see Amore? I can see it every day!

19:16 Are we all public? Is performance just a way to see it?!

19:17 Asko the uprising star…I am big fan!

19:18 Soon the performances will start. The first performer Ivan said 10 minutes more to wait

19:19  You don’t have to be here physically, because we all have you here with  us. Not only you…everybody who is online. Welcome!

19:20 The media team is fixing the last things. Excitement is rising…

19:21 Eero said I should write in german. You agree?

19:21/1/2  Dann sprechen wir eben in Deutsch. Könntest Du mehr erklären ueber die  optischen Abweichungen der hier entstehenden Metaphysics?


19:23  Otan kirjoitusvuoron Johnnylta. Manu istuu tuolille ja alkaa suunnata  kameraa. Se avaa paitansa. Suunnittelemme miten streemaus kameran voisi  kiinnittää paremmin jalustaan. Joku esiintyjä tuli ja kävi laittamassa  kulhon keskelle esiintymis-estradia. Sitten vei sen pois. Neste mitä  kulhossa oli oli pissan väristä. Janne menee estradin särmin taakse. Se kävelee ja haroo hiuksiaan. Sillä on takki päällä niikuin se olisi  kokoajan lähdössä jonnekin. Esiintyjä kävi taas. Se vei jotain kulisseihin. Sillä on musta kihara tukka ja t-paita. Tiedotan erikseen  kirjoitustapahtumasta facebookissa. “Seuraa PERFO performanssitapahtuman  sähkelähetyksen kirjoitustyötä suorana” päivityksessä lukee. Manu  katsoo kännykkäänsä, tarkistaa ajan. Jannella on kalja.


19:27 Janne alkaa ilveillä verkkokameralle. Sen ilveily näkyy verkossa: http://www.tehdasry.fi/home/live-channel/  Se ottaa huikan. Se on hermostunut koska Ivan ei ole paikalla ajoissa.  Lora pelästyy verkkokameraa. Se ei kehtaa mennä sen eteen. “No, it’s ok”  sanon mutta se pyytää, että ojennan sen teen pöydän kulmalta niin ettei  se näy lähetyksessä. Kun estradin päällä kävellään se kohisee kuten pressu.

–  “Haluusä kuuluttaa” Simo kysyy Jannelta. Alamme valmistautua  ensimmäiseen esitykseen. En kuule mitä Janne vastaa mutta Simo vaikuttaa tästä turhautuneelta. Jussi istuu ja tuijottaa minua ja Manua. Se hymyilee ja räpyttelee silmiään. Eturivin tyhjät penkit on täyttyneet.  “Pidetään taukoja aina välissä” Sanoo Janne.


19:31  Joku ostaa visa-electronilla jotain koska verkkoyhteys pätkii.  Taiteilija hipsii kulisseihin. Sillä on valkoisia kankaita. Yleisö alkaa olla odottavaisella päällä. Ihmiset keskittää katseitaan. Ympärillä on kova häly; tosin. Ihmiset puhuu mistä vaan. Yleisön jäsen huomaa, että  tilaa jakavassa poikkiparrussa on teksti “aakkoset, kuihtuvat jos  ääkköset päästetään kuolemaan”. Teksti on parrussa, joka pitää  esiintyjän kulissia yllä. Janne kurkkii sen takaa onko esiintyjä valmis  ja pyytää kulissin laidoilla olevia ihmisiä siirtymään eteenpäin.  Taiteilija juttelee Jannelle. Päivi tulee istumaan tähän samaan pitkään  pöytään. Manun kännykkä soi: “No moi mä oon telakalla. Tää alkaa ihan  just. DVD?” Se nyplää dv-nauhoja vapaalla kädellä ja puhuu Hirvitalon asioista.


19:36  Taiteilija kiinnittää valkoisia t-paitoja Telakka ravintolan pystyparruihin. Puisiin mäntyisiin paksuihin parruihin. Se käyttää niittejä ja joutuu käyttämään voimaa paitojen kiinnittämiseksi. Se  hipsiii kulissien taakse  ja hakee lisää paitoja. Se kysyi jotain yleisöltä ja käskee niitä pois tieltä. Sillä on 4×5 metrinen tila, joka on pohjustettu pressulla. Sillä on kengät jalassa. Sillä on  pitkät mustahkot hiukset ja pukkiparta. Se katsoo yleisöä aina silloin tällöin. Ihmiset pölisee ja baaritiskillä on kohinaa. Vieressä  istuva kyseli miten verkkolähetykset toimii en jaksanut ruveta  vastaamaan. “Ompa hyvä esitys tulossa kun lattia pitää suojata” se  sanoo.


19:42  Taiteilija kiinnittää jonkin sortin huppuja poikkiparruihin. Janne katsoo  sitä rauhallisesti. Se joutuu käyttämään paljon voimia nastojen  laittamiseen. Simo kävelee ympäriinsä levottomasti. Se ottaa Loraa  käsivarresta ja supisee sille. Nyt taiteilija toi kulhon paikalle

– “Mä  luulen, että se käy enään pissalla sitten se alkaa” sanoo Janne.
– “Jos  sillä menee jotain kemikaalia silmiin niin tota vettä pitää sitten  ruiskutella sen silmiin” Simo sanoo. Manu haki kaljan.
– “Onkohan täällä  lääkäriä?” Janne kysyy. Simo vitsailee Suvalle. Suvalla on päässä sen  ruskea lakki.


19:45  Vieressä oleva yleisön jäsen kysyi tekijänoikeus asioista: “Saako  ravintoloissa kuvata?”. Janne sanoo suoraan, että saa. Ne on julkisia  paikkoja. Janne menee ravintolaa ympäri ja etsii vesikulhoja. Näillä kemikaaleja, jotka ehkä lentää esiintyjän silmii voi tarpeentullen huuhtoa. Simo seisoo vesikannun vieressä. Simollakin on kalja. “Ootsä  nähnyt näitä? Tiekkö mitä on tulossa.” yleisö kysyy. Taiteilija tulee ja  osoittaa Jannelle, että yleisön pitää siirtyä niin, ettei taiteilijan  toimet kulissin takana näy. Se riensi lavan poikki ja katosi  kulisseihin.


19:48  Tilan neljässä pystyparrussa on neljä paitaa ja huppua, kiinnitettyinä  nastoilla. Lattialla on pressu. Takalaidassa kulho, jossa vettä ja auton-matolta vaikuttava pieni synteettinen kangas. Pressun alue on valaistu ylhäältä päin. Janne menee tuon tuosta kulissien taakse ja  neuvottelee taiteilijalta miten järjestelyt etenevät. “Okey. Naiset ja  herrat. Ja niin edelleen. This is Perfo- Club. We are going to see some  performances and live music. We have Ivan, Lan, Sport, Lora and Dimond from Australia. And this program has been curated by Jussi ja Simo.”  Samassa Johnny takarivistä alkaa huutaa, että: “Bravo”. Ihmiset alkaa naureskella, kaikki taputtaa.


19:52  Ivan sipsuttelee paitasillaan keskelle pressua. Se valuttaa vettä  pressun päälle. Laittaa kulhon, jossa vesi oli pois ja pyyhkii kätensä paitaan. Sillä on ruskeat alushousut. Sen sormista tulee verta. Se  valuttaa verta paitansa läpi. “HYPER” “REALITY” se kirjoittaa verellään pressulle. Verta on paljon. Sitten se alkaa hypellä päin parruja. Ja  tuhriii paitoja verellä. Jokapaikassa on verta. Se paiskoo selkäänsä  vasten parruja. Joka paikaan. Se ikäänkuin maalaa tilaan levittämiään kankaita verellä. Sen oma paita on ihan veressä. Se on hengästynyt. Nyt se otti pesusienen ja alkaa pyyhkiä verta ja vesi sekoitusta pressulta.  Manu sanoo, että se saattaa alkaa voida pahoin. Sillä on neljä  pesusientä. Se ei saa verta pyyhittyä. Ihmiset hipihiljaa yleisössä. Se  pyörittelee pesusieniä rauhallisesti ja sitten irroittaa seinistä niihin kiinnittämiään tekstiilejä. Neljä huppua, neljä t-paitaa.

Kaikki valkoisia ja veren tahrimia. Se laittaa huppuja lattialle pesusienten  eteen.. Siten, että niiden verellä tuhritut puolet tulevat paremmin  näkyviin. En usko, että se on oikeaa verta. “Memory, contiousness” Se puristaa pesusieniä huppujen sisällä. Sitten se ottaa taas kulhosta  nestettä ja valuttelee sitä pressulle. Yllättäen katoaa kulisseihin. Tulee takaisin ilman paitaa ja valuttelee tekoverta tai verta pitkin äsken tekemäänsä vesivanaa. Se kirjoittaa jotain. Rauhallisesti. Toinen  symboli näyttää neliöltä toinen ympyrältä. Se laittaa paidan takaisin  päällensä. Asettelee paidan symmetrisesti ja vetää esiin kynnysmaton  kulissien takalaidalta. Se seisoo piikkisellä eteiskynnysmatolla ja siirtää pesusienet sen päälle. Alkaa pyyhkiä jalkojaan tekstiileihin  jolloin veren näköistä nestettä pursuu pitkin lattiaa. “One minutes  rest” se sanoo ja katoaa taas kulisseihin. Kulissit on levitetty kahden  pystyparrun pituudelta (n.5m). Se on punainen tekstiili. Kukaan ei näe  mitä takana tapahtuu. Päivi tuijottaa eteenpäin suu auki. Se korjaa  ryhtiään ja nojaa käteensä.


20:03  Ivan tulee kulisseissa naisten pikkupöksyissä. Ilman muita vaatteita ja alkaa kaivaa haaroväliään. Ensin se hymyili. Nyt se kyykkii ja puristelee haaroväliään. “I want to be sexy or sex machines, I want to  be star – Why not porn star” se sanoo. Sen haarovälistä alkaa näkyä  ruskeaa lientä. “I want eggs. There is a new model of jeep.” Kakan  näköistä liejua valuu sen haarojen välistä. “I want to be modern. I want to be rich. Ok. Let’s go to reality.” Se vetää käden haarovälistään  ja näyttää, että sen käsi on kullan värinen. Maali on glitteriä. Se  pyytää yleisöä vetämään pyllystään pumpuli palloja, joiden sisällä on  lappusia. Lappusessa lukee “Take photo with me”. Ivan käski yleisön lukea lapun. Nyt yleisö seisoi keskellä tilaa. Siitä otetiin kuva. “I  send it to you with email” Ivan sanoi. Nyt joku veti uuden pumpulipallukan sen pitsihousujen takamuksesta. Sen sisällä oli euro,  jonka joku sai. “There is an image of … I forgot the name.. Very  popular rich man.. Charles Saaschi…” Sitten se laittoi korkokengät  jalkaan. Hyppäsi automatolla ja lähti liikkumaan tilassa pomppien kyykkyasennossa.


20:09  “Now there is Lan and he is outside” Janne sanoo. Tehtas Ryn  henkilökunta alkaa siivota paikkoja. Ne heittelee Ivanin käyttämiä  tekstiilejä keskemmälle tilaa ja lopulta käärii lattiapressun rullalle. Siirrymme ulos.


20:11  Lan istuu kyykkyasennossa pöydällä. Se tähyilee taivasta. Se osoittelee  ihmisille, että nämä menisivät lähemmäs. Telakan terassilla on  aurinkoista ja linnut laulaa. Ihmisiä alkaa istua Lanin ympärille. Tuoleille. Lan istuutuu keskelle pöytä. Se ottaa papereita taskusta ja  alkaa naurattaa Johnnyä jollain vitsillä. Se puhuu sille. Se pyytää Johnnyä kirjoittamaan paperille jotain. Sellaista mitä muut eivät saa  nähdä. Tuva istuu rinkiin. Hänkin kirjoittaa jotain. “..something I  have” Lan sanoo. Lan antaa papereita kaikkille ringissä. “Think of body  part.. A big or a small one something I have” Lan ohjeistaa  mustatukkaista yleisön jäsentä. Ringissä istuu viisi. Ympärillä on kolme  kameramiestä. “Change other ones parts” Lan sanoo. “Focus.. To a number from zero to nine. Don’t tell it ti eanybody.” Lan kaivaa taskusta  tarroja joissa on numeroita. Glitteröityjä lasten tarroja “Please put  these numbers on the card” Lan sanoo. “And.. Everybody can do this.  Please think of a number from Zero to Nine and put it on the card”. Lanin antamat tarrat on sellofaanipussukassa. Tuva teippaa numeroita  Lanin otsaan ja nenään. Lan vetää piponsa silmille jolloin paljastuu  että sillä on kommando maski. Joku tyttö alkaa vetää sen housuja alas. Tyttö haluaa sen housut alas. “All pants.. I am sorry” tyttö sanoo. Se  laittaa tarroja Lanini kikkeliin. Lan laittaa housut takaisin jalkaan. “Okey the next one”. “Can we partisipate?” joku yleisöstä kysyy. Toinen  tyttö teippaa numeroita sen nänniin. “Mikä tän funktio on?” Yleisö kysyy. “Joku nelinumeroinen luku ja jotain” kameramies vastaa.  Mustatukkainen mies teippaa tarroja Lanin polveen. Johnny teippaa sen varpaisiin. Tytöllä joka teippasi tarroja kikkeliin on päällä nahkatakki, jossa on Dada-nalle logo. “Dont look at the numbers” Lan sanoo. “I  would like each of you to find a victim to sit in here.” Johnny lähtee  etsimään yleisöstä uhria. Lan vaihtaa takkia ja vetää sen vetoketjun kiinni.


20:24  “The new one sit on the chair and you stand asside” Lan ohjeistaa. Pöydässä istuu Päivi, joka moikkaa tuttuja. “If you dont find anybody just sit your self. Ok everybody? Ok?” Lan kysyy. Johnny sai pöytää  istumaan tummaihoisen nätin naisen. Se seisoo sen olan takana. Myös Jussi värvätää pöytään. Lan ottaa taskusta lukon ja ketjun. Se on numero  yhdistelmä lukko. Se alkaa vetää ketjua jonnekkin pöydän jalan ääreen. Ihmiset katselee uteliaana ja tuijottelee toisiaan. Se ottaa uuden lukon taskusta. Edellinen ryhmä valitsi numeroita. Nyt tätä numeroyhdistelmää käytetään lukon koodina. Lan kiinnittä seuraavaa lukkoa. Se laittaa ihmisten jalkoja kiinni toisiinsa. [Kameramies on mun edessä niin en nää mitä tapahtuu]. Lan jatkaa ketjujen kiinnittämistä. Se pistää ketjun nilkan ympäri ja lukon tiukalle. Nyt se laittaa Päivin jalan kiinni kejun jatkoksi. Sama ketju kiertää koko pöydän. Pöytä on valmistettu  vanhasta puisesta kaapelikelasta. Lan alkaa ottaa kenkää pois. Se  ohjeistaa mustatukkaista miestä tekemään jotain. Johnny osoittelee ympäriinsä ja hymyilee. “Now nobody is going to see the numbers but you can find the numbers your self. Your number is here.” Lan sanoo Jussille. “You have to feel where the number is”. “There are stickers on  his body and you have to feel them.” Johnny selvittää. Päivi alkaa yrittää murtaa lukkoa ja onnistuu. Se tarkasti tarranauhasta mitä numeroita nauhasta puuttui ja sai sillä selville yhdistelmän. Tyttö, joka laittoi tarrat Lanin kikkeliin naureskelee takarivissä. “Everybody has four numbers” Johnny selvittä. Lan on yllättynyt kun Päivi sai lukon auki. “Can I touch again” vanhempi mies yleisöstä kysyy. Sen lapussa luki “korva” ja se etsii tarroja lanin ruumiista. Yleisö takarivissä kameramies selittelee performanssin toimintaperiaatetta. Lan istuu rauhallisesti  pöydällä. “Oh it opened! Finally.” vanha mies sanoi “where is my wine  darling?” tämä kysyy mennessään. Kikkeliin teippaaja houkuttelee toista  kaveriaan etsimään taroja.


20:37  “The number is in his penis” Johnny selvittää. Nahkatakki tyttöä hymyilyttää “Niin.. Nyt sun pitäis ää… Jos se sopii hän voi näyttää..  Ne on sen kikkelissä.. Ok.” Lan vetää housuja alas. Silmälasipäinen  nainen alkaa selvittää lukko yhdistelmää. Onnistui nopeasti. Kaikki taputtaa. “Next is Sport from Estonia” Janne sanoo.


20:40  Ville (Virolainen performanssitaiteilija) on tehnyt kattauksen Telakan alakerran pöydälle. Pöytä on valaistu ylhäältä päin. Yleisö on vielä ulkona. Pöydällä on liharuokia ja punaviintä. Kattaus kahdelle. Villellä on aurinkolasit sisällä. Manu vaihtaa kameraan nauhaa. Kameramies meni istumaan eturiviin lattialle ja juo Laitilan limonadia. Tilassa on ruokailijoita. Joku pukupäällä.. Puhuu jääkiekosta. Maalien teosta.

–  “Olin aika innokas tekeen maaleja.. Olin mä isompi selkeesti.. Joo joo.  Ei niiku mitään muuta paikkaa ollut kun laidat.” Sen kaveri on kanssa  puku päällä.
– “Pitää henkisesti virittää, että tekee maalin”. Se sanoo. Ne syö pähkinöitä. Niiden ruuan odotusnumero on 15.
–  “Kyllä mä menin tilanteisiin vähän liian kärkkäästi. Mä tapasin yhden tyypin parivuotta sitten.. Ja tuota se oli samaan aikaan pelannut  samoissa piireissa. Se soitti Pelkoniemeen.. Ei ikinä hän ei ole kuullut  tollasesta pelaajasta. Sit se kerto minkä näkönen: Liian laiha”
– “Just joo! Tunnistit ittes”. Lätkäjätkän kaveri tokaisi.
Ville tuli ja asetteli kattausta uudellen. Nyt tuolit on vaihdettu. Ne on Telakan yläkerrasta tuttuja kangasverkko tuoleja.


20:46  Yleisöllä on vajaita kaljatuoppeja kädessä ja lasit kilisee keittiössä. Joku kauhoo siiderin jäitä. Auringon laskun valo tulee sivuikkunasta.


20:47  Nainen nunna asussa tulee ja istuu kattaukseen. Toinen puolialaston pitää mukanaan lasten lelulaatikkoa, jossa on kahva. Ville nostaa ruuat pöydältä lattialle ja käy säätämässä jotain. Puolialaston tyttö avaa lelulaatikkoa. Sen sisältä paljastuu pikkuautoja. Nunna asuinen tyttö  paljastaa sääriään. Sillä on mustat sukkahousut. Ville tulee paikalle  koiran kanssa. Se käskee koiran istumaan ja osoittaa ruokaa. Se sanoo sille, että “paikka”. Sitten se pistää musiikin päälle. Koira panee  vastaan. Ville kieltää sitä syömästä. Ville alkaa ottaa paitaa pois. Se komentaa koiraa samalla. Käskee sitä olla syömättä. Puolialaston tyttö  alkaa asetella autoja. Ville ja koira alkavat syödä yht’aikaisesti.  Nunna alkaa juoda viiniä. Sillä on korkokengät. Ville änkee koko naaman  lautaselle. Musiikki on joku remixi. Nunna asettelee atraimia. Ville alkaa murista koiralle. Koira syö ja haukkuu ne alkaa tapella ruuasta. Koira on vahvoilla, Ville varastaa sen lautasen. Koira alkaa syödä jämiä. Nunna kaataa vettä nakutytön päälle. Ville syö mutta ainoastaan lihaa. Salaatti on laidalla. Se on kääntynyt kohti yleisöä. Se antoi koiralle taas lautasen. Nakutyttö alkaa asetella autoja laatikkon. Se laittaa niitä järjestykseen. Ville ottaa koiran lautaselta salaatit ja syö niitä. Nunna istuu ja tuijottaa seinää. Koirakin syö salaatteja. Ville räkäiseen ruokaa koiran naamalle. Se valuttaa ruokaa koiran otsalle omasta suustaan ja melkein yrjöää lautaselle. Koira syö ruokaa Villen suusta. Ville syö lattialta. Naku tyttö katsoo lasittunein silmin. Nunna tuijottaa ulos ikkunasta. Koira ja Ville kilpailevat viimeisestä  lihasta. Ville räkii salaattia koiran lautaselle. Johnny hymyilee. Nunna  ottaa viinilasin. Se katsoo yleisöä. Sen katse seuraa yleisöä. Yleisöä  nousee seisomaan nähdäkseen paremmin. Ville on lattianraossa. Nakutyttö katselee ja hiplaa kultaista autoa. Pelkään että nunnan tyttö heittää viinit kohta mutta ei; se juo sitä. Ville antaa koiralle lihapaloja. Omasta kädestä.


20:56  Koira syö kernaasti. Ville ottaa lautaset. Laittaa ne pöydälle ja  pyyhkii kädet. Lautaset on tyhjiä. Se pyyhkii kasvojaan. Nunna juo viiniä. Koira hipsii pitkin Telakkaa ja etsii ruokaa. Ville pistää takin  päälle ja komentaa koiraa paikalle. Se lyö reiteensä. Koira tulee. Koira saadaan istumaan, Ville vie sen ulos. Lelulaatikko pistetään  kiinni ja nakutyttö lähtee pois. Nunna juo vikat viinit ja palauttaa  lautaset keittiöön. Ihmiset alkaa taputtaa. “Sitten seuraavaksi viis  kymmenen minuuttia” Janne sanoo. “Pikkuisen aikaa menee tilan  järjestelyssä”. “Next is Lora”. Teknikko tulee kyselemään mitä esitys  vaatii. Puhutaan mp3 soittimesta. Janne alkaa koordinoida lattian  lakaisemista. Ne siirtelee lavalla PA-laitteistoa. Pöytäseurueet jatkavat rupattelua. Ne tervehtii toisiaan. Kutsuu toisiaan “Herroiksi ja Rouviksi”. Monilla on silmälasit. Ne on 40-50 vuotiaita. Istuutuneet paikan nurkkaan.


21:01  Simo ja Janne siirtelevät tuoleja. “Speechless” Ivan kommentoi  takarivistä. Se taisi tykätä esityksestä. Jussi tuo mopin mutta vie sen pois. “Ei tätä tarvita” se sanoo. Manu lähti vessaan. “Minne se spotti piti laittaa?” Simo kysyy. Janne nousee tuolille ja suuntaa sitä.  “Jotain tälläistä. Onhan siinä muutenkin kirkkaat valot” Se sanoo.

– “Täällä näkee niiku roudarien toimet livenä. Toisin kuin jossain rokki  konsertissa” yleisöstä kuuluu. Yleisö rupattelee.
– “Jännittii, että ehtiikö ensin ihminen vai eläin syömään ruuan”.
– “Se ei murissut oikein” Janne2 sanoo.
–  “Ne ei oo mitään hirveen kilttejä.. 101 dalmatialaista.. Kaikki otti silloin dalmatialaiset. Se oli virhe. Se ottaa sitten heti vallan jos ei  oteta kova kovaa vastaan. Tarkotan vaan, että ne on aika rajuja.  Lihallista meininkiä tänään.”
–  “Tää on hyvä vastakohta noille taidekoirille. Niille jotka nuuhkii avajaisissa. Tätien kasseista. Toi oli erilainen taidekoira”.


21:07  “Ottaakse sinne sellasia itsensä kaltasia. Onko siellä sellasia formalisteja? Eihän se varmaan kerkee siellä oleen”. Teemu kyselee TAIKin maisteriohjelmasta. “Koitelahan pääsi nyt.. Meneekö se Taikkiin vai kuvaa?”


21:08  Lora nousee lavalle. Lavalla on tuoli. Janne kävelee lavan poikki. Se  kaivaa takkinsa taskusta tavaraa. Kamerat räpsivät kuvia yleisöstä.
– “Ei hirveesti roiskunut toi edellinen.. Ei pressua tarvinnu.” Yleisö puhuu.


21:10  Lora on yöasussa. Se istuu tuolille ja alkaa katsoa yleisöä. Sillä on pahvilaatikko mukana. Se istuu ja nyplää alaleukaansa. Se sanoin jotain Jannelle. “The next performance is by Lora. Let’s enjoy that..”. Ihmiset  naureskelee takarivissä. Lora lyö käsiä yhteen ja pyytää näitä  hiljentymään. Lora puhuu n. 40 minuuttia putkeen: http://ldezem.muistio.tieke.fi/lora-PERFO Puheiden päätteeksi Lora alkaa tanssia ja laulaa joululauluja. Tämä on pukenut päälleen kaikenlaisia vaatteita pahvilaatikosta. Tämä avaa skumppapullon. Skumppa lentää lattialle. Lora kiittää yleisöä ja alkaa hyppiä ympäriinsä ja huutaa miten paljon tämä rakastaa kaikkia. Se hyppiä tasajalkaa. Se taputtaa käsiä ja yleisö osallistuu. Se hyppii pöydällä.

– “You make the worst performance I ever seen!” Nainen huutaa yleisöstä.
– “Thank you!” Lora vastaa.


22:04 Janne kiittää yleisöä. Seuraavaksi bändi. Raportoiminen päättyy. Ihmisiä tulee yleisöstä kertomaan miten esityksiä pitää tehdä. Lora pitää skumppapulloa kädessä.

– “Tää on idioottimaista! Meidän paikan ajan ja tilan varastamista.” Yleisö huutaa.
– “Miksei hän käyttänyt mikrofonia?! Hän tuhlasi meidän aikaa ja pilas meidän illan”. Yleisö sanoo tarjoilijalle. Kolme naista puhuu syrjäpöydäs
– “Kyl mäkin tunnen taidetta ja taiteilijoita mutta tää on kyllä eri juttu. Miks kaikkee pitää kestää. Mä en kyllä maksa tästä mitään. Mä toivon ettei tästä makseta kellekkään. Verorahoista.”. Naiset poistuu vihaisina.

Follow by Email
YouTube
Instagram