T.E.H.D.A.S. vuosikokous 6.12.2015

suu

Hjellou kaikki! T.E.H.D.A.S. kutsuu sinut!

Sunnuntaina 6.12.2015 klo 12.00 T.E.H.D.A.S. kokous Radioasemalla, Pori! 

Uusi Hallitus, tulevaisuus jajajajaja. Nähdään siellä 😉

Lisää info pian foorumissa. tehdasry.fi

Please follow and like us:

PERFO! Duet/Duel

12038118_1658731221008817_1605872610069001725_n

—Scroll down for English text—
—Skrolla nedåt för information på svenska.—

PERFO!
Duet/Duel
Elävän taiteen tapahtuma

9.10. klo 19.00 alkaen
Mad House, Kaasuntehtaankatu 1, Tiivistämö, rakennus 5, Helsinki

Vapaa sisäänpääsy

Duet: A pair or couple , especially one that is harmonious or elegant.
Duel: Any struggle between two contending persons, groups or ideas .

Duet/Duel on Perfo!-tapahtumien vuoden 2015 viimeinen tapahtumapari. Se esittelee, mitäpä muutakaan, kuin taiteilijoita jotka työskentelevät pareina. Iltojen performanssiannista vastaavat Dialogist-Kantor (BE), Linda Granfors ja Aura Hakuri sekä Katri Kainulainen ja Maximilian Latva. Kuolema-Duo tuo tapahtumiin oman musiikillisen panoksensa.

Kaikkien heidän työskentelyssään näkyy sekä jännite että vahva side joka syntyy kahden ihmisen välille kun he työskentelevät luovan työn äärellä. Tuo jännite voi olla rankka ja /tai palkitseva mutta yhdentekevä se ei ole.

Jotta dualismi ei jäisi vain tähän Duet/Duel tapahtuma toteutetaan myös kahdella paikkakunnalla, Helsingissä ja Tampereella. Tapahtuma rantautuu Helsinkiin Mad Housen tiloihin perjantaina 9.10.2015 alkaen klo 19. Tampereella taas Ravintola Telakka ottaa tapahtuman syleilyynsä tiistaina 13.10. alkaen klo 19. Molempiin paikkoihin on vapaa sisäänpääsy.

Dialogist Kantor (BE)
Dialogist-Kantor on toiminut vuodesta 1992 ja se koostuu taiteilijaparista Toni Geirlandt ja Carlos Montalvo. He asuvat ja työskentelevät Belgiassa Brusselissä.

Heidän työskentelynsä pitää sisällään duopohjaisia aloitteita/projekteja mukaan lukien väliaikaisia epäkaupallisia taiteilijalähtöisiä tiloja ( kuten Eva Malibran, Bureau du Port, Fumoir ), tapaamismatkoja (Laboratoire Patacycliste, Pistologie), avoimia puhetilaisuuksia (kuten Post-digestive Tribune, a Poor sunday with..) , grafiikan vedoksia, julkaisuja (En Fanfare!, Freewheel) ja muita monialaisia projekteja.

He myös osallistuvat ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin sekä performansseihin ja ovat mieltyneet yhteistyötuotantoihin, tee-se-itse-asenteeseeen ja slapstick-suuntautuneisiin interventiohin.

He ovat osa Buktapaktop pseudokollektiivin avoimen ohjelman toimintaa.

http://patacycliste.org/

Linda Granfors ja Aura Hakuri
Olemme Linda ja Aura, kahden taiteilijan muodostama taiteilijaryhmä. Vuodesta 2001 saakka olemme työskennelleet yhdessä.

Viisi sanaa jotka kuvaavat meitä: leikki, luottamus, heittäytyminen, kohtaaminen ja kolmas silmä.

Tämän hetkinen suosikkielokuvamme on Niittymarien taivaalliset vaimot (Aleksei Fedortshenko 2012).

Katri Kainulainen ja Maximilian Latva
Elikkäs ollaan tämmönen ihan tavallinen Suomalainen ihan ok näköinen paris kunta. Etsitään jotain rehellistä huumorin tajuista (mutta, ei liian huumorin tajuista

Kuolema-Duo
Kuolema-Duo kuljettaa kuulijan halki murheen mutaisten peltojen stemmalaulun suksilla. Tamperelais-Turkulainen duo ammentaa narisevista lattialankuista, savupirtin pimeästä ja hellii kuolema-aiheisilla kappaleilla sisälläsi asuvaa körttiä.

soundcloud.com/kuolema-duo

PERFO! on luotu sopivaksi sekoitukseksi performanssia, musiikkia, miljöötä ja rentoa ilmapiiriä. Tarkoitus ei ole säikytellä yleisöä korkeakulttuurisuuden tai kokeellisen taiteen määreillä vaan enemmänkin vietellä mukaan kokemaan jotakin innostavaa vapaamuotoisuuden ilmapiirissä.

PERFO!-tapahtumissa teokset ja ihmiset tulevat ensin ja määreet vasta jälkikäteen.

Please follow and like us:

Avaruusromua

11922956_960993300610094_8084962536726716631_o

Yhteistyössä PLUGI & TEHDAS

Huomioikaa PAKOLLINEN ilmoittautuminen:
plugintehdas@gmail.com
Paluupostilla saat sijainnin yms. tiedot tapahtumasta!

Ulkona on kaksi erillistä “tilaa”.
Toisessa on tuoleja ja keskustelukin on sallittua.
Hieman syvemmällä metsässä sijaitsee toinen “tila”, joka pyhitetty musiikin kuuntelulle.
Suositeltava varustus on makuualusta ja makuupussi.

Siirrymme sisätiloihin kuuntelemaan levyambienttia, jos tilanne/sää sitä vaatii…

Kaikissa tiloissa kuullaan Avaruusromua lähetyksiä.

Sisäklosetti on käytössä.

Tapahtuma on maksuton

Tsekkaa myös lauantain tapahtuma
https://www.facebook.com/events/1684924575064183/1695261600697147/]

Please follow and like us:

Perfo! Strong Women in Performance Art

https://www.youtube.com/watch?v=tZGwrG7RRIk

Tämän kertainen PERFO! performanssitaidetapahtuma keskittyy naistaiteilijoihin teemalla Strong Women in Performance Art. Ohjelmassa on neljä performanssia ja illan päätteeksi esiintyy kolmen naisen muodostama yhtye.

Performanssin parissa työskentelevät naiset kuulevat usein olevansa vahvoja. Mitä tämä vahvuus tarkoittaa? Onko se jokin elementti työskentelyssä tai onko se jonkinlaista sietokykyä? Onko se kykyä nousta konventioiden yläpuolelle tai katsoa asioita uudesta näkökulmasta? Onko se agressiivista uhmaa valtarakenteiden edessä, kiukkua joka auttaa jaksamaan? Vai onko naisten vahvuus sittenkään niin poikkeavaa miesten vahvuudesta? Illan aikan esiintyvät taiteilijat vastaavat näihin kysymyksiin työskentelyssään.

PERFO!-performanssiklubi on luotu sopivaksi sekoitukseksi taidetta, musiikkia, miljöötä ja rentoa ilmapiiriä, jotta uuteen tutustumisen kynnys olisi mahdollisimman matalana. Tarkoitus ei ole säikytellä yleisöä korkeakulttuurisuuden tai kokeellisen taiteen määreillä vaan enemmänkin vietellä mukaan kokeilemaan jotain uutta vapaamuotoisuuden ilmapiirissä. PERFO!-klubilla teokset ja ihmiset tulevat ensin ja määreet vasta jälkikäteen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tapahtumaa voi seurata reaaliajassa netin välityksellä osoitteessa:www.tehdasry.fi

Kiitämme Taiteen edistämiskeskuksen keskusrahastoa ja Tampereen kaupunkia tapahtuman tukemisesta.

Illan esiintyjät:

Helinä Hukkataival
Helinä Hukkataival aloitti virallisesti performanssitaiteilijana kesäkuussa 1990.
Hän epäröi asiaa ja mietti, mutta päätti kuitenkin tehdä performansseja viikon ajan Helsingissä, Kioskigallerian ikkunassa ajatellen, että ei sitten myöhemmin tarvitse katua ainakaan yrityksen puutetta. Eikä ole ollut aihetta katua.
Hän uskoo edelleen, että personal is political = henkilökohtainen on yhteistä.

Helinä Hukkataival on kansainvälisesti aktiivinen suomalainen performanssitaiteilija. Vuonna 2015 hän esiintyy Suomen lisäksi Portugalissa, Italiassa ja Puolassa. Elokuussa häneltä avautuu retrospektiivinen näyttely Galleria Jangvassa Helsingissä. PERFO!ssa hän esittää teoksensa Punaisia ja mustia viestejä / Red and Black Messages

www.hukkataival.weebly.com
www.hukkataival.fi

Sinéad O’Donnell (Pohjois-Irlanti)
Sinéad O’Donnell on työskennellyt performanssien, installaatioiden sekä paikka- ja aikasidonnaisten teosten parissa viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hänen teoksensa tutkivat, usein hänen oman kehonsa kautta, identiteettiä ja sekä kulttuurillisia että hänen henkilökohtaisia rajoja ja rajoituksia. Eri toten häntä kiinnostaa se miten naisia rajataan ja rajoitetaan. Hänen teoksensa sisältävät voimakkaita tunteita ja reaktioita, mutta hän tietoisesti välttelee sensaation hakuista kehon käsittelytapaa.

Hänen viimeisimpiään teoksiaan on ollut esillä muun muassa Iso-Britanniassa (Art of the Lived Experiment, Bluecoat, Liverpool sekä Southbank Centre, London), Taiwanissa (Voices Travel, Kaohsiung Museum of Fine Arts), Thaimaassa (Asiatopia, Bangkok Arts & Cultural Centre, Kroatiassa (Museum of Contemporary Art, Zagreb) ja Pohjois-Irlannissa (Golden Thread Gallery, Belfast).

http://www.sineadodonnell.com/

BilleNeeve (Viro)
BilleNeeve on virolainen taiteilija joka maanviljelijä perheen kasvattina kokee suurta yhteyttä eläimiin. Kanat ovat olleet suuri osa hänen aikaisempaa työskentelyään. BilleNeeven lähestymistapa performanssityöskentelyyn on ennen kaikkea holistinen. Joka päivä hän luo itseään. Joinakin päivinä enemmän, joinakin vain hieman. Hän on itsessään talvista taidetta ja koko hänen elämänsä performanssia. Jotakin niin uutta ja nykyaikaista, että ainoastaan tämä kauhea aika mahdollistaa sen. Hän kannattaa slogania kaikki ja ei mitään.

BilleNeeven elämä ja työskentely rytmittyy värien mukaan. Tällä hetkellä hän elää vaaleaa, lähes läpinäkyvää kautta johon hänen valkoinen kautensa päättyi. Edellisessä taideprojektissaan hän yritti tuhota ”sisäisen kanansa”. Nyt hän on hyväksynyt tuon eläimellisen puolen olemassaolon osana häntä itseään. Kaikki eri puolet ovat yhtä!

Nastja Säde Rönkkö
Nastja Säde Rönkkö työskentelee pääasiassa performanssitaiteen parissa. Ihmisen subjektiviteetin ambivalentti rakenne ja sen tutkiminen on keskeisessä asemassa Rönkön teoksissa. Hänen teokset käsittelevät sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, läsnäoloa ja rakkautta, sekä niiden rakennetta ja merkitystä. Perfoon Rönkkö toteuttaa teoksen, take this cold winter away.

Nastja Säde Rönkkö (1985) on valmistunut Taiteen Maisteriksi Slade School of Fine Artsista, Lontoosta vuonna 2011. Rönkkö toimii aktiivisesti taiteilijana ja hänen teoksia on nähty lukuisilla festivaaleilla ja näyttelyissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Viimeaikaisiin performansseihin kuuluu #FOLLOWMYHEART, SXSW 2015, Austin, Texas, USA (2015), Metamarathon, Stedelijk Museum, Amsterdam, Hollanti (2014) ja Touch, EMMA Espoon Modernin Taiteen Museo, Espoo (2014).

www.nastjaronkko.com

XES
Tämä tamperelainen trio nostaa ilmauksen “tunteella vetäminen” täysin uusiin sfääreihin. Saksofonista, rummuista ja kitarasta koostuva kokoonpano tykittää kuulijan viidakosta Venukseen ja takaisin nopeammin, kuin Bootsy Collins ehtii sanoa “always play on one”. Tähtilasit päähän ja lanteet pumppaamaan!

https://www.facebook.com/xestacy
https://www.youtube.com/watch?v=zt-aMuUZlmg
https://www.youtube.com/watch?v=Fo7aTLQ-TU8

————————–—————–

This time Perfo! Performance art event focuses on female performers with the theme Strong Women in Performance Art. In the program there are four performances and the evening is finished by a band of three women.
Women that work with performance art often hear themselves depicted as being strong. What does this in fact mean? Is it some kind of quality in their work or is it some kind of resistance? Is it an ability to rise above conventions or look at world from a new perspective? Is it aggressive defiance that gives you strength to go on? Or is female strength in the end any different from male strength? Performers of the event answer these questions in their work.

PERFO!-club has been created as a balanced mixture of art, music, architecture and relaxed ambiance. It doesn’t want to scare the audience with contemporary or experimental art terms but to seduce the audience to try out something new in an informal atmosphere. The venue is Telakka in the center of Tampere. In PERFO!-klub the art and people come first and definitions afterwards. There is no entry fee to the event.

You can fllow the event in real time in internet at www.tehdasry.fi

We thank Art Promotion Center of Finland and Tampere for supporting the event.

The performers of the event are:

Helinä Hukkataival
Officially Helinä Hukkataival started her performance career in June of 1990.
She hesitated and thought about it but decided to do a performance in Helsinki, the window of Kioskigalleria, thinking that she didn’t want to regret lack of trying afterwards. There has been no reason to regret.
She still believes that personal is political.

Helinä Hukkataival is making art actively both in Finland and abroad. In 2015, besides Finland, she will perform in Portugal, Italy and Poland. In August of 2015 a extensive retrospective of her work will open in Galleria Jangvassa Helsinki. In PERFO! She will present her piece Red and Black Messages

www.hukkataival.weebly.com
www.hukkataival.fi
Sinéad O’Donnell (Pohjois-Irlanti)

Sinéad O’Donnell has worked in performance, installation, site and time‐based art for the past 20 years. Her work explores identity, borders and barriers and she often uses her body to investigate both her own and cultural boundaries, particularly in relation to the restrictions placed on women. Despite deliberately avoiding the sensationalism of the body, her works often promote strong reactions and emotions.

Recent work has been presented at Art of the Lived Experiment, Bluecoat, Liverpool, UK, Voices Travel, Kaohsiung Museum of Fine Arts, Taiwan (2014), Asiatopia, Bangkok Arts & Cultural Centre, Thailand (2013), Museum of Contemporary Art, Zagreb, Croatia, (2013), Golden Thread Gallery, Belfast, Northern Ireland, (2012), Southbank Centre, London (2012).

http://www.sineadodonnell.com/

BilleNeeve (Viro)

BilleNeeve is an Estonian artist that as somebody who grew up in a farm feels strong connection to animals. Chickens have played a strong part in her previous work. BilleNeeves approach to performance art is holistic. Every day she creates herself. Somedays more and some days less. She is herself is winterly art and her life is performance. She is something new and modern that can only take place in this terrible era. She stands for the slogan all and nothing.

BilleNeeve’s life and work divides in different periods by colour. At the moment she is in light coloured, almost opaque era where she her white period ended. In her last art project she tried to destroy her inner chicken. Now she has embraced the existence of her animal side as part of herself. All different parts are one!

Nastja Säde Rönkkö

Nastja Säde Rönkkö creates projects that explore presence, intimacy and affect across human interactions and social rituals, from the everyday to the profound. Performance, video, music, the Internet and various social interventions are used as an extension or outcome of the projects. For Perfo!-club she will realise a new piece, take this cold winter away.

Nastja Säde Rönkkö (b. 1985, Helsinki, Finland) is an artist based in Helsinki, Finland and London, UK. She graduated with MFA Fine Art from Slade School of Art in 2011. She has been exhibiting and performing internationally since 2005. Recent performances include #FOLLOWMYHEART, SXSW15, Austin, Texas, USA, #Metamarathon, Stedelijk Museum, Amsterdam and Touch, EMMA Museum of Modern Art, Espoo, Finland (2014).

www.nastjaronkko.com

XES
This trio from Tampere takes the expression ‘with feeling’ to another level. This assembly consisting of saxophone, drums and guitar takes the listener from jungle to Venus and back faster than Bootsy Collins can say “always play on one”. Put your stargaze glasses on and shake your hips!

https://www.facebook.com/xestacy
https://www.youtube.com/watch?v=zt-aMuUZlmg
https://www.youtube.com/watch?v=Fo7aTLQ-TU8

Please follow and like us:

Perf15

La Bás – T.E.H.D.A.S.

La 9.5. ELÄVÄ ARKISTOPÄIVÄ  – LIVE ARCHIVE DAY

Seminaari BODY OF ARCHIVE klo 14-18  

Tapahtuma LIVE PERFORMANCE & DOCUMENT EVENING klo 18.30-23 

Studio Là-bas, luentosali Watti, C & D -rappujen kellarikerros, Kaapelitehdas, Helsinki

Elävän arkistopäivän la 9.5. BODY OF ARCHIVE –seminaarissa puhutaan elävän ja katoavan taiteen tutkimuksen ja tulkinnan näkökulmin artefakteista, efekteistä ja affekteista. Miten performance -teos kohdataan ruumiillisesti ja jälkikäteen? Esillä teosten ja tallenteiden, sanallistamisen ja arkistoinnin kulttuurisia, kielellisiä ja teknologisia kehyksiä.

Esiin nousee myös T.E.H.D.A.S. ry:n ja Porin taidemuseon yhteistyössä kehittämä ratkaisu performanssin dokumentaation pitkäaikaissäilytykseen. D-ark on ensimmäinen metatietojen tallennukseen suunniteltu ja käyttäjien saavutettavaksi luotu performanssitaiteen tietokantaohjelma, joka samalla vastaa Kansallisen digitaalisen kirjaston teknisiä vaatimuksia.

Elävien teosten kohtaaminen on ruumiillisen taiteen arkiston avoimin muoto.  LIVE PERFORMANCE & DOCUMENT EVENING -tapahtuman teokset ovat uusia ja etukäteen määrittelemättömiä. Läsnäolevan ja poissaolevan tilanteen välimatkoja ja yhteen liittyneisyyttä illassa korostaa lyhyt préhistoire là-bas -dokumenttisarja.

OHJELMA

SEMINAARI BODY OF ARCHIVE

Aikataulu ja paikka: klo 14.00-18.00 Watti-Sali, D-rapun kellarikerros

klo 14.00 Mikko Lehtonen: Ruumis arkistossa. Artefaktit, efektit, affektit 

klo 15.00 Riikka Niemelä: Jäljelle jääminen – performanssi ja esitystallenne

klo 15.45 Anni Välimäki: Esitys tekstinä – performanssin ja tekstin intermediaalisesta suhteesta

klo 16.15 Virpi Vairinen: Don Delillon The Body Artist – esityksen kuvauksesta  kertomakirjallisuudessa

klo 16.45 Juha Mehtäläinen: D-ark v.01: T.E.H.D.A.S ry:n nykyinen käytössä oleva arkistointivalikko

klo 17.30 olemisen vartijat: Elävän arkiston mahdollisuudet – arkistoinnin vartijat ja vangit

Puheevuorot 20-15 min. Jokaista puheenvuoroa seuraa keskustelu.

klo 13.55-18.55 Ilka Theurich: body: archive – durational performance. 

Taiteilijan kestoperformanssi seminaariohjelmassa jatkuu ilta-ohjelman aloitusosuutena.

 

LIVE PERFORMANCE & DOCUMENT EVENING 

Aikataulu ja paikka: klo 18.30-23.00, Studio Là-bas, Watti-Sali, C & D-rappujen kellarikerros.

klo 18.30       Ilka Theurich – performance body: archive

klo 19.00       Iina Ukkonen – performance

klo 19.30       Heikki Hautala  – performance

klo 20.00       Iida Nikitin – performance

klo 20.30       Préhistoire là-bas – performance -dokumentteja

klo 21.00       Markus Luiro – performance

klo 21.30       Salla Valle – performance

klo 22.00       Johannes  Klaus Koskinen – performance 

klo 22.30       Lora Dimova & Ana Gutieszca  – Humanimal sound performance

 

TARKEMPI ESITTELY SEMINAARIN OSANOTTAJISTA JA PUHEENVUOROISTA

MIKKO LEHTONEN

Ruumis arkistossa. Artefaktit, efektit, affektit 

Mikko Lehtonen on Tampereen yliopiston mediakulttuurin professori. Hänen uusin kirjansa on Maa-ilma.  Materialistisen kulttuuriteorian lähtökohtia (Vastapaino 2014). Lehtosen löytää arkisin usein Tampereen kauppahallista, Pyynikin luontopolulta ja Metso-kirjastosta. Viikonloppuisin hänet voi tavata gallerioista ja joskus myös tarkkailemasta maailmaa Gastropub Tuulensuun pöydästä numero 3.

RIIKKA NIEMELÄ

Jäljelle jääminen – performanssi ja esitystallenne

FM Riikka Niemelä kirjoittaa Turun yliopistolla taidehistorian alan väitöskirjaa videoperformansseista Suomessa. Niemelä työskentelee lisäksi freelance-kriitikkona sekä opettaa Turun taideakatemian Kuvataiteen koulutusohjelmassa.

ANNI VÄLIMÄKI

Esitys tekstinä – performanssin ja tekstin intermediaalisesta suhteesta

Puheenvuoro käsittelee tekstin ja esityksen välisiä erityiskysymyksiä, ja asettaa vastakkain tekstin ja esityksen informaatiota välittävinä tai todellisuutta luovina medioina.

Anni Välimäki on yleisen kirjallisuustieteen maisteriopiskelija Turun yliopistosta, New Performance Turku Festivalin tuottaja sekä Turun yliopiston kulttuurihistorian Aboagora-symposiumin koordinaattori.”

VIRPI VAIRINEN

Don Delillon The Body Artist – esityksen kuvauksesta kertomakirjallisuudessa

Puheenvuoro käsittelee kehotaiteen läsnäoloa The Body Artist -romaanissa teeman tasolla, teoskuvauksen kerronnallisia mahdollisuuksia ja fiktiivisen teoksen kuvauksen erityiskysymyksiä.

Yhdysvaltalaisen Don Delillon The Body Artist -romaani kuvaa erään kehotaiteen teoksen syntyprosessia. Kieltä, kehollisuutta ja menettämistä käsittelevässä teoksessa keskeisenä toistuu kysymys yksilön ja yhteiskunnan välisestä suhteesta, mahdollisuudestaa autonomisuuteen ja autenttisuuteen.

Virpi Vairinen (FM) on tohtorikoulutettava Turun yliopistossa, luovaa kirjoittamista ja kirjallisuustiedettä yhdistävä väitöskirja käsittelee teoskuvauksen rakentamista sekä taiteen merkityksiä Don DeLillon tuotannossa

JUHA MEHTÄLÄINEN

D-ark v.01: T.E.H.D.A.S ry:n nykyinen käytössä oleva arkistoinvalikko: esittely, käyttö ja periaatteet.

Miten, mitä, milloin ja keitä varten performance -teoksia arkistoidaan? Taiteilijalähtöisesti dokumentoidun taiteellisen ja auditiivisen materiaalin avoin saavutettavuus – käytännöt seurannan ja tutkimuksen joustaville mahdollisuuksille.

T.E.H.D.A.S. ry ja Porin taidemuseo ovat yhteistyössä kehittäneet ratkaisuja performanssitaiteen dokumentaation pitkäaikaissäilytykseen. D-ark on ensimmäinen versio metatietojen tallennukseen suunnitellusta tietokantaohjelmasta, joka on räätälöity sekä performanssitaiteen tarpeisiin että vastamaan Kansallisen digitaalisen kirjaston vaatimuksia.

Juha Mehtäläinen on audiovisuaalisen alan sekatyöläinen ja Tehtaan arkistonhoitaja.

OLEMISEN VARTIJAT

Elävän arkiston mahdollisuudet – arkistoinnin vartijat ja vangit

Monet olemisen vartijat itse ovat jo kadottaneet suuren osan elämästään katoavan, elävän taiteen arkistointiin ja investoinneet vuosia asiaan, jonka olemus ja sen kyseenalaisuus alkaa selvitä heille vasta nyt.

Tällä kertaa tehtäväksi asettuu puhua kaiken elävän taiteen tallentamisen ja arkistoinnin pohjimmaisesta mielekkyydestä, arkistoinnin hyödystä ja haitasta elämälle nykyisenä sarjalukemistojen ja massadokumentoinnin aikakautena.

On taas ajateltava katoavan muumiotuvaa olemista paitsi nykyhetken tarpeiden, myös sammuvien tähtien ja ikuisen valon tasolla.

Mikä on arkistojen lopullinen käyttöfunktio? Ketkä niistä hyötyvät? Ketkä niistä saavat nautintoa ja elämänvoimaa ja miksi? Keiden olemassaoloa ja vallantahtoa ne edistävät? Keille niistä vastataan ja kenen kolmannen edessä ne muodostetaan?

Mikä on visuaalisten arkistojen asema maailmassa, jossa joka vuosi tallennetaan enemmän kuvia kuin aikaisemman historian aikana on tallennettu yhteensä?

Olemisen vartijoiden tiedottavaa ja keskustelevaa toimintaa on havaittu taiteen, tieteen, filosofian, historian, teologian ja kulttuurimorfologian sekä taideopetuksen kentillä Suomessa ja muualla maailmassa ainakin vuodesta 2005 saakka. Kadotettuina tai löydettyinä olemisen vartijat jättävät kaiken silleen, koska itsensä kuunteleminen on olemisen kohtalo.

TARKEMPI ESITTELY LIVE-ILTAOHJELMAN TAITEILIJOISTA

ILKA THEURICH performance body: archive

“Oletan että jokainen jonkin henkilön aktio julkisessa tilassa luo kuvan. Performanssitaiteeni keskustelee aktiosta kuvanluojana, toisaalta tutkin havainnoimista aktiivisen näkemisen muotona. Nähdyt ihmiset havaitsevat elämän kuvissa ja kuvien sarjana, ainakin muistissa. Muistamme erilaiset kuvasarjat. Aloittaen julkisesta kaupunkitilasta, sen erityisistä päivittäisrytmeistä, eri hahmoista jotka ylittävät sen, käyttävät sitä, tapaavat siinä sattumalta tai ratsastavat sen ohitse, voimme nähdä komediat, draamat ja rikosjutut. Mikäli zoomaamme tähän kertomusrakenteeseen, löydämme itsemme tunteiden tasolla ja lihasliikkeiden ruumiillisuudessa.”

Ilka Theurich (Hannover, Saksa) on performanssitaiteilija, joka on ensisijaisesti kiinnostunut ei-sanallisesta tavasta kohdata poeettisesti muukalainen. Threurich on pitänyt näyttelyitä ja esiintynyt lukuisissa eri maissa ja konteksteissa. Hän toimii tutkijana, kuraattorina ja opettajana laajamittaisille tapahtumille, intiimeille esityksille, julkaisuille ja workshopeille.

LIVE PERFORMANCE & DOCUMENT EVENING -tapahtuman ohjelmassa mukana olevat taiteilijat ovat performance -taiteen uusimman sukupolven. Useimmat ovat T.E.H.D.A.S. ry:n jäseniä.

JOHANNES KLAUS KOSKINEN

Johannes Klaus Koskinen on hahmotaiteilija, joka tekee identiteetin ja sukupuolisuuden naamioiden performansseja. ”KULLERVO on hahmo groteskia naiiviutta ja seksuaalista virittyneisyyttä. Hän on kertomus puhdistautumisesta ja mielenkurasta. Miten lähellä tappaja on jänistä ja kuinka huuhdella nenä lateksihuppu päässä.”

HUMANIMAL

Ana Gutieszca & Lora Dimova
Human body, animal brain. Sounds from guts and walls, skulls and eyes, Sirius A and Sirius B. Symbiotic relationship with symbolic quality. Creation is created. The macro and micro cosmos are merging. Brain attack. Chaos magic. Future body. Noise voice. Guts. Guts. 
Guts.
Ana Gutieszca: visual & sound artist, Lora Dimova: transdimensional artist

Muut taiteilijat esitellään myöhemmin. Elävä teos on performance -arkiston avoimin muoto.

Vapaa pääsy.

Please follow and like us: