Welcome to T.E.H.D.A.S.

Project Radioasema

 

T.E.H.D.A.S. Radioasema ja Veistospuisto

T.E.H.D.A.S. ry keskittyy vahvasti Väinölän lyhytaaltoaseman toiminnan ylläpitoon ja kehittämiseen. T.E.H.D.A.S. on vuodesta 2011 rakentanut veistospuistoa ja järjestänyt pienimuotoisia tapahtumia ja näyttelyitä Radioaseman alueella. Panostamme jatkuvasti voimakkaammin Radioaseman tiloihin ja ympäristön potentiaaliin merkittäväksi alueelliseksi ja valtakunnalliseksi nykytaiteen tapahtuma- ja näyttelytilaksi sekä uuden ja kokeilevan, eri yhteisöjä yhdistävän, kulttuurikeskuksen tuotanto-alustaksi. Tämä antaa mahdollisuuden viedä eteenpäin ja syventää entisestään Radioaseman ja Veistospuiston taiteellisia sisältöjä, alueellista yhteisönäkökulmaa ja -yhteistyötä, muita yhteistyöverkostoja Satakunnassa, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä työllistymis- ja rahoitusmahdollisuuksia nostaen näin toiminnan uudelle tasolle. Tiivistyvä yhteistyö Porin taidemuseon ja SAMKin kanssa tukee toiminnan ammattimaistumista.

 

Radioasema

 

Radioaseman teokset

 


RADIOASEMA – SIJAINTI

 


RADIOASEMA – VARAUKSET

 


HISTORIA

10.03.1950 –  Porin lyhytaaltoaseman toimintaa

Porin lyhytaaltoasema rakennettiin vuoden 1940 olympiakisoja varten. Olympiahanke jäi sodan jalkoihin, mutta asema vihittiin käyttöön 1948. Sen kautta kuuluivat radiolähetykset Amerikkaankin asti. Tehokkuudesta saivat osansa myös aseman lähiseudun asukkaat, jotka kertoivat kuulleensa lähetyksiä myös uunin ja jääkaapin kautta.

Elävä arkisto:

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/porin_lyhytaaltoasema_valitti_ohjelmat_maailmalle_seka_porilaisten_uuneihin_94229.html#media=94180

MIKÄ ON PORIN LYHYTAALTOASEMA?

Itä-Porin Väinölässä sijaitseva lyhytaaltoasema rakennettiin Yleisradion ulkomaille suunnattujen radio-ohjelmien lähettämisestä varten vuonna 1939-1940 ja sen toiminta päättyi vuonna 1987. Ohjelmien sisältö tuotettiin valtaosin Helsingissä, josta se toimitettiin puhelinlankoja pitkin tai fyysisinä tallenteina maanteitse Poriin. Vuosien mittaan Porissa myös tuotettiin joitain ohjelmia, mutta suurimmaksi osin asemarakennus toimi ainoastaan teknisenä lähettimenä.

Porin valikoitumiseen lähettimen sijoituspaikaksi vaikuttivat muunmuassa lyhytaaltojen käyttäytymiseen, energian saantiin ja maanpuolustukseen liittyvät tekijät. Esimerkiksi alueen tasainen ja savinen maaperä sekä meren läheisyys palvelevat hyvin lyhytaaltojen heijastusvaikutuksia. Energian saannin osalta keskeistä oli Harjavallan vesivoimalaitos, joka valmistui 1930-luvun lopulla samanaikaisesti lyhytaaltoaseman ja viereisen Outokummun kuparivalssilaitoksen kanssa.

Lyhytaalloilla, jotka 1930-luvulla olivat tekniikan hämmästyttävä uutuus, oli – ja on edelleen – tärkeä rooli kriisitilanteissa, sillä niiden avulla voidaan välittää viestiä käytännössä koko maapallolle ilman välikäsiä tai muuta tekniikkaa kuin lyhytaaltovastaanotin, niin sanottu maailmanradio.

Katso lisää:

Yle Areena

Raimo Mäkelän blogi

Juhani Niinistön blogi

Wikipedia

Follow by Email
Instagram