Welcome to T.E.H.D.A.S.

Betonikesä 2019

Kesällä 2019 radioasema tekee T.E.H.D.A.S. Ry:n kolmas kesänäyttelyn, Betonikesä. Betonikesä käsittelee betonin merkitystä ja kulttuurihistoriaa. Veistospuistoon sijoittuvien teosten rinnalla aihetta lähestytään myös muiden materiaalien ja välineiden avulla. Radioaseman projektitilaan rakentuva osuus purkaa osaltaan betonilähiöihin liittyviä myyttejä tuoden mukaan kaupunkisuunnittelun ja yleisemmin urbanisaation asumiselle asettamien haasteiden tutkimuksellisia ulottuvuuksia. Betonikesä alkaa jo huhtikuussa Sampolan ostoskeskuksessa jossa näyttelyprojektit ja seminaarin toteutuvat. Kesäkuun lopussa varsinainen näyttely levittäytyy Radioaseman projektitiloihin ja veistospuistoon.

Betonikesä tulee, oletko valmis?

T.E.H.D.A.S. Veistospuiston uudet teokset ja Radioaseman kesänäyttely Virtual Concrete johdattavat vieraansa tänä kesänä betonin kylmänkarheaan syliin.

Tiesitkö, että betoni on veden jälkeen käytetyin aine maapallolla? Vain fossiiliset polttoaineet tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin betoniteollisuus. Sitä on valtava määrä ja sitä tuotetaan koko ajan lisää. Ja me olemme betonia. Se tekee meistä tällaisia. Materiaalina betoni ei ole ongelmaton, sitä tulee lähestyä varovasti, se on ärsytettynä vaarallinen. Uinuva betoni herätellään eloon herkillä eleillä ja sen kesyttäminen vaatii kärsivällisyyttä.

Virtual Concrete lähestyy aihetta virtuaalisesti. Kanssaelämisen taito betonin kanssa on urbaanin ihmisen selviytymisen edellytys. Betoni on kaupungin lihaa. Se kietoo itseensä terästä, kuparia ja valokuitua. Sen suonissa virtaava digitaalinen tihkuu hiertymäkohdista ja lammikoituu. Väreilevä pinta peilaa tarkkailijan kasvot. Betonia ei voi lähestyä objektiivisesti, se korvaa orgaanisen ja puhuu meissä. Sen harmaus on sielumme maisema ja meitä suojaava nahka. Betonisuhde on sukulaisuutta, se on veriside, emme valitse sitä itse.

T.E.H.D.A.S. kollektiivi ja kesän taiteilijavieraat tarjoavat kulttuurinnälkäiselle kulkijalle moniäänisen betonikokemuksen. Vierailevien taiteilijoiden Lora Dimova, Riikka Keränen, Andris Maračkovskis, Marja Patrikainen, Heikki Takala ja Antti Turkko henkilökohtaisten teosten lisäksi Veistospuistoon rakentuu T.E.H.D.A.S. ryhmän kollektiivinen betonifantasia.

Betonikesää edeltää betonifoorum. Kivenheiton päässä Radioasemalta sijaitseva Sampolan kerrostalolähiö ja sen kesäkuussa purettava liikekeskus toimivat kevään ajan näyttämönä toiminnalle joka tuottaa betonitietoa. Betonilaboratoriossa kokeelliset prosessit avautuvat paikallisyhteisöille. Toukokuussa järjestettävä seminaari tuo yhteen taiteen ja kaupunkitutkimuksen. Avoin keskustelutilaisuus tarjoaa mahdollisuuden tutustua projektiin ja kommentoida käynnissä olevia prosesseja. Uusia pannaan alulle.

Betonin yhteisöllinen ulottuvuus konkretisoituu työpajoissa. Liikekeskus kokee metamorfoosin avoimeksi kulttuuritilaksi ja saa arvoisensa hyvästit. Sen raunioista rakentuu uusi alku. Betonin toinen tuleminen.

* * *

Avainsanat: Radioasema, Pori, Kesänäyttely, Sapola, Seminaari

#Betonikesä

Betonidata live


Yhteistyössä:

Projektia tukee:

Porin kaupunki

Follow by Email
YouTube
Instagram