Satakunnan Kansa 8.5.2021

Satakunnan Kansa 8.5.2021

Kulttuuri|Kuvataide

Pori sai uuden gallerian – Väinölän radioaseman alakerta ensi kertaa auki yleisölle

Yleisö pääsee uusiin tiloihin Väinölän vanhalla lyhytaaltoasemalla, jossa on avautunut myös T.E.H.D.A.S ry:n uusi galleria. Sen ensimmäiset näyttelyt järjestivät Julia Kovacs Haavisto (vasemmalla), Iida Nikitin ja Jussi Matilainen. Taustalla näkyy Phaser Crane Collectiven luuranko.
­KUVA: HEIKKI WESTERGÅRD

Yleisö pääsee uusiin tiloihin Väinölän vanhalla lyhytaaltoasemalla, jossa on avautunut myös T.E.H.D.A.S ry:n uusi galleria. Sen ensimmäiset näyttelyt järjestivät Julia Kovacs Haavisto (vasemmalla), Iida Nikitin ja Jussi Matilainen. Taustalla näkyy Phaser Crane Collectiven luuranko.­

Pori

Tuntuu kuin Porissa olisi avautunut uusi kulttuuritila. Tavallaan niin onkin. Väinölän Lyhytaaltoaseman ensimmäisen kerroksen tilat ovat avautuneet yleisölle ensimmäistä kertaa.

Taiteilijakollektiivi T.E.H.D.A.S. ry pyörittää tiloissa taidegalleriaa ja tällä hetkellä myös kohtaamispaikka Tarinakahvilaa yhdessä Porin kaupungin kanssa. Tiloissa on esillä myös materiaalia radioaseman historiasta.

Tämä Porin uusin taidegalleria on nimeltään Fast Show. Nimensä mukaisesti tarkoitus on, että siellä voi järjestää näyttelyn lyhyellä varoitusajalla.

T.E.H.D.A.S. ry:n Jussi Matilainen huomauttaa, että taiteilijalle gallerianäyttelyn pitäminen Suomessa on taloudellinen riski. Tavallisesti hakemuksesta myös kestää vuosi tai puolitoista, ennen kuin näyttely toteutuu. Yhdistys haluaa tarjota taiteilijoille mahdollisuuden kokeilla näyttelyn pitämistä matalla kynnyksellä ja joustavasti.

Tarkoitus on, että näyttelyiden ansiosta hienoa tilaa pystytään pitämään avoinna yleisölle ympäri vuoden. Sinne on suunnitteilla myös kesäkahvila.

Väinölän vanhan lyhytaaltoaseman tiloissa kaunis arkkitehtuuri yhdistyy merkkeihin historiasta ja rappioitumiseen, jossa voi siinäkin nähdä omanlaistaan estetiikkaa. Kuvan luuranko on Phaser Crane Collectiven.
KUVA: HEIKKI WESTERGÅRD

Väinölän vanhan lyhytaaltoaseman tiloissa kaunis arkkitehtuuri yhdistyy merkkeihin historiasta ja rappioitumiseen, jossa voi siinäkin nähdä omanlaistaan estetiikkaa. Kuvan luuranko on Phaser Crane Collectiven. ­

Hyytävää kauneutta

Paraikaa esillä on Julia Kovacs Haaviston näyttely. Sen videoteoksissa taiteilija ottaa lähituntumaa kylmään: upottaa päänsä railoon meren jäällä, haukkoo henkeä jäitä rahisevassa avannossa ja viipyilee jääkylmissä vesissä.

Taiteilija on muuttanut Suomeen Portugalista. Ehkä sen ansiosta hän näkee lähelle tarkemmin kuin moni täällä ikänsä asunut ja tuo tuoreesti esiin jäisen maailman kauneuden ja talviuinnin ihmeellisyyden.

Julia Kovacs Haavisto kuvaa videoteoksissaan hyytävää mutta ihmeellistä yhteyttä luontoon.
KUVA: HEIKKI WESTERGÅRD

Julia Kovacs Haavisto kuvaa videoteoksissaan hyytävää mutta ihmeellistä yhteyttä luontoon.

Julia Kovacs Haaviston videoteoksia on esillä Fast Show -galleriassa Väinölässä. Tämä videoteos on kuvattu meren jäällä.
KUVA: HEIKKI WESTERGÅRD

Julia Kovacs Haaviston videoteoksia on esillä Fast Show -galleriassa Väinölässä. Tämä videoteos on kuvattu meren jäällä.

Taiteilija kertoo löytäneensä shokkiefektin etsiessään yhteyttä luontoon. Kastautuminen jääkylmässä vedessä oli hänelle uusi kokemus. Kovacs Haavisto kertoo totutelleensa kylmään veteen vähitellen. Hän kävi Varvourinjuovalla kahden kuukauden ajan joka päivä ja sukelsi avantoon. Sietokyky kehittyi siten, että hän pystyi olemaan vedessä useita minuutteja.

Ystävät Portugalissa kauhistelivat taiteilijan jakamaa aineistoa itsestään vedessä jäiden keskellä ja vetosivat huolissaan, että hänen pitäisi lopettaa. He pelkäsivät hänen sairastuvan.

Niin ei käynyt. Sen sijaan taiteilija kohtasi kylmyyden ja epämukavuuden keskellä kauneuden. Hiljaisuuden hetki veden alla muistutti meditaatiota. Kokemus sai hänet tuntemaan itsensä onnelliseksi ja energiseksi.

– Tunsin syvää yhteyttä luontoon ja vahvaa läsnäoloa, Kovacs Haavisto kuvailee.

Julia Kovacs Haaviston näyttely 11.5. asti, jolloin myös performanssi klo 16. Iida Nikitinin näyttely 12.5.–16.5. Galleria on auki joka päivä kello 12–18.

Follow by Email
YouTube
Instagram