Satakunnan Kansa, 31.7.2020 – Retrotopia

Satakunnan Kansa, 31.7.2020 – Retrotopia

Kulttuuri 

Taiteilijakollektiivin kesänäyttelyssä Porissa katsotaan tulevaisuutta nostalgialasien läpi ja keskustellaan tekoälyn kanssa

31.7.2020 21.45

T.E.H.D.A.S.-taiteilijakollektiivi järjestää neljättä kertaa kesänäyttelyn Väinölän Radioasemalla. Kuvassa osa Radioaseman sisälle rakennettua teoskokonaisuutta.

T.E.H.D.A.S.-taiteilijakollektiivi järjestää neljättä kertaa kesänäyttelyn Väinölän Radioasemalla. Kuvassa osa Radioaseman sisälle rakennettua teoskokonaisuutta. Kuva: Jenni Kivimäki

Pori

Väinölän Radioasema ympäristöineen muuttaa ilmettään. Perjantaina T.E.H.D.A.S. -taiteilijakollektiivi avaa Radioasemalla näyttelynsä niin sisä- kuin ulkotiloissa.

Näyttelyllä on erikoinen nimi: Retrotopia. Kollektiivia edustava Jussi Matilainen selittää sen tarkoittavan yksinkertaisimmillaan retron ja utopian yhdistelmää.

Käsite ei ole taiteilijoiden keksimä vaan sosiologi Zygmunt Baumanin luoma termi.

– Käsite lähtee siitä, että rakennetaan tulevaisuuden visio, joka sisältää nostalgisen ajatuksen menneisyydestä. Olemme käsitelleet sitä näyttelyssä aika vapaasti ja laajasti, Matilainen sanoo.

Käsitteellä voidaan viitata esimerkiksi poliittisiin liikkeisiin, jotka kaipaavat paluuta nykyaikaa parempaan menneisyyteen. Toisaalta kuvitellut todellisuudet ovat myös välttämättömiä yhteiskunnalliselle kehitykselle.

T.E.H.D.A.S. -kollektiivin taiteilijat ulos rakentuvan ympäristö keskellä. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Petri Haavisto, Iida Nikitin, Ville Kirjanen, Milla Grönman, Antti Ahonen, Jussi Matilainen, Antti Pedrozo, Markus Luiro ja Julia Kovacs Haavisto. Edessä Laura Pietiläinen ja Heidi Kiviranta.

T.E.H.D.A.S. -kollektiivin taiteilijat ulos rakentuvan ympäristö keskellä. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Petri Haavisto, Iida Nikitin, Ville Kirjanen, Milla Grönman, Antti Ahonen, Jussi Matilainen, Antti Pedrozo, Markus Luiro ja Julia Kovacs Haavisto. Edessä Laura Pietiläinen ja Heidi Kiviranta.JENNI KIVIMÄKI

Radioaseman yläkertaan kollektiivi on luonut kokonaistaideteoksen, johon kuuluu muun muassa videotaidetta ja veistoksellisia elementtejä. Yhdessä sen osassa seurataan keskustelua tekoälyn kanssa. Toisessa runsaudensarvi pursuaa hedelmiä – tai tarkemmin katsoen sisäelimiä. Kolmannessa menneisyyden idylliset maisemat vilisevät katsojan silmissä tulevaisuuden kiihdytetyllä pikavauhdilla.

Ulkona kokonaisuus jatkuu. Veistospuistoon on rakennettu ympäristö, jossa betoniharkkoraunioiden keskellä kasvaa uutta elämää.

– Sisänäyttelyssä käytetään digitaalista mediaa, koska sitä ei voi viedä ulos. On hienoa työskennellä kahdessa erilaisessa maailmassa: puistossa luonnon parissa ulkoilmassa ja sisällä, jossa on erilaisia mahdollisuuksia. Pyrimme siihen, että ulos rakentuva kokonaisuus keskustelisi sisällä olevan näyttelyn kanssa, koska nämä ovat samaa näyttelyä vaikka luonteeltaan erilaisia, Matilainen sanoo.

Digitaalisuus levittäytyy tosin ulkotiloihinkin, sillä puistoon tulee vähitellen lisättyä todellisuutta Artivive-sovelluksen välityksellä.

Parikymmentä taiteilijaa on osallistunut näyttelyn luomiseen.

Retrotopia-näyttely on avoinna Porin Väinölän Radioasemalla 1.8.–5.9.2020 ke–su klo 12–18.

Follow by Email
YouTube
Instagram